Ben je jonger dan 35? Vanaf 2021 betaal je geen overdrachtsbelasting.

Bij een woning van € 250.000 scheelt je dat dus € 5.000 aan belasting.

Bij een woning van € 250.000 scheelt je dat dus € 5.000 aan belasting.

Wij zijn 32 en 35, geldt de startersvrijstelling ook voor ons?

Als je allebei voor de helft eigenaar wordt, mag de één de vrijstelling toepassen en de ander niet. Dit komt erop neer dat je voor de helft van de woning vrijstelling krijgt. De andere helft wordt tegen 2% belast.

Ik heb al een eigen woning, maar ben nog geen 35. Geldt de vrijstelling ook voor mij?

Ja. Hoewel je dan eigenlijk al ‘doorstromer’ bent, geldt deze vrijstelling voor iedereen onder de 35 jaar die de vrijstelling nog niet gebruikt heeft. Omdat de vrijstelling pas vanaf 2021 bestaat, voldoet op dit moment iedereen aan die voorwaarde.

Ik zou in december een huis kopen, kan ik dat verplaatsen naar januari om deze startersvrijstelling te gebruiken?

Ja, dat kan. Dit moet wel in overleg met de verkoper. Misschien zal die dan een wat hogere prijs vragen. Vraag ook na bij je bank of hypotheekadviseur welke gevolgen de latere datum heeft voor je hypotheek. Het kan zijn dat je hierdoor meer kosten krijgt.

Let op: je kunt niet zomaar ervoor kiezen om de eigendomsoverdracht tot januari uit te stellen, maar wel vast in december in de woning te gaan. De bank van de verkoper moet daar toestemming voor geven.

Wat als ik na 3 maanden weer verhuis?

Een starter moet verklaren dat hij zijn ‘hoofdverblijf’ neemt in de woning die hij koopt. Zoals het nu lijkt moet je er ten minste een half jaar wonen, tenzij je door onvoorziene omstandigheden eerder moet verhuizen.

Verandert er nog meer in de overdrachtsbelasting?

Ja! Op dit moment geldt voor alle woningen het tarief van 2%. Iedereen die een huis koopt waar hij niet zelf permanent in gaat wonen betaalt straks 8%. Zo geldt 8% straks ook voor vakantiewoningen.

Stukjes tuingrond, garages, enzovoorts, die los bij een woning worden gekocht kunnen nu voor het 2%-tarief in aanmerking komen. Vanaf 2021 geldt het 8%-tarief voor  al deze zaken die later ‘los’ bijgekocht worden.