Huis

Van harte gefeliciteerd met de aankoop van uw huis!
De makelaar heeft u verteld dat u naar een notaris moet. Hier bent u op het juiste adres.

Van harte gefeliciteerd met de aankoop van uw huis!
De makelaar heeft u verteld dat u naar een notaris moet. Hier bent u op het juiste adres.

Kunt u het koopcontract zomaar tekenen?

U ontvangt van de makelaar een koopcontract. Hierin staan de afspraken die u met de verkoper hebt besproken. Niet alleen prijs en datum zijn belangrijk. Ook afspraken over wanneer de koop niet doorgaat of over verborgen gebreken moeten volledig omschreven zijn. Het koopcontract is bindend en de gevolgen kunnen groot zijn als afspraken niet juist worden vastgelegd hierin.

Leg voordat u tekent het koopcontract aan ons voor. Wij kunnen beoordelen of afspraken zijn vastgelegd, zoals u het bedoeld heeft.

Waarom moet u naar de notaris?

U kunt geen huis kopen zonder notaris. Volgens de wet mag namelijk alleen de notaris de administratie uitvoeren rondom de overdracht van een huis. De notaris vervult een belangrijke rol: de koper betaalt de koopsom aan de notaris. Pas nadat de notaris heeft gecontroleerd dat de verkoper mag verkopen, wordt de koopsom doorbetaald aan de verkoper. Zo weet de verkoper zeker dat de koper kan betalen en de koper loopt geen risico zijn geld kwijt te zijn.

Moet u nog meer regelen?

Samen een huis bezitten gaat verder dan alleen de koop. Het betekent vaak ook voor het eerst samenleven en een nieuw bezit.

De wet zegt dat u niet samen een huis bezit, maar ieder de helft. Als uw partner overlijdt, wordt de familie van uw partner mede-eigenaar van uw huis. De notaris kan dit voorkomen door voor u een samenlevingscontract en testament op te stellen. U kunt dan in uw huis blijven wonen.

Een andere oplossing is om toch te trouwen. Wij adviseren u graag over de grote verschillen tussen samenwonen en trouwen.